CHIETI
Chieti este un oraș situate în Italia Centrală, la 200 de kilometri (124 mile) la est de nord-est de Roma. Este capitala provinciei Chieti din regiunea Abruzzo.
Chieti se numără printre cele mai vechi orașe italiene. Conform legendelor mitologice, orașul a fost fondat în 1181 î.Hr. de eroul homeric grec Ahile și a fost numit în cinstea mamei sale, Thetis. A fost numit Theate (în greacă: Θεάτη) (sau Teate în latină). În calitate de Theate Marrucinorum, Chieti era orașul principal al războinicului Marrucini. Potrivit lui Strabon, a fost fondat de Arcadieni ca Thegeate (Θηγεάτη).
Istoria antică și medievală a fost bogată, ceea a atras o creștere accentuată a populației (60.000 în perioada imperial). După ce Marrucini au fost învinși de romani, au devenit aliați loiali ai forțelor mai puternice. Perioada modernă a orașului este marcată mai întâi de ciumă, după care academiile și școlile apărute au conferit i-ai conferit o notorietate artistică deosebită.
Chieti este situat la câțiva kilometri distanță de Marea Adriatică și cu Munții Majella și Gran Sasso în fundal. Aflat la 330 m altitudine, orașul se bucură de un climat mediteranean, cu o temperatură medie anuală de 16,4 °C, cu o amplitudine termică anuală de 18,1 °C și cu o medie multianuală a precipitațiilor de 660 mm. Orașul este situate între cursurile râurilor Pescara și Alento, iar vegetația este de tip mediteranean.
Populația orașului este cu puțin peste 50.000 locuitori, circa 5% dintre aceștia nefiind italieni; cel nmai numeros grup era forma din români, peste 650 persoane. De remarcat, de asemenea, că ponderea populației de peste 65 ani era destul de mare, de peste 26% din total.
În jurul orașului sunt celebre podgorii, cele mai cunoscute vinuri fiind Montepulciano d’Abruzzo Trebbiano
d’Abruzzo. Se mai cultivă ecereale, legume și măslini.
Industria se remarcă prin ramuri precum metalurgia, industria chimică (inclusiv hârtie), materiale de construcții și industrie alimentară.
Economia orașului este susținută din plin și de sectorul terțiar, dintre cele 3 activități distingându-se turismul, cu un patrimoniu antropic (îndeosebi architectonic) de invidiat.
Cum este și normal, vestigiile civilizație romane sunt prezente și aici, dintre acestea remarcându-se Via Tecta (o stradă subterană), Amfiteatrul și Termele (băile).
Amfiteatrul, parțial renovat și cu tribune suplimentare
Templu roman
Catedrala cu hramul Sfântul Iustin de Chieti a fost fondată probabil în secolul al VIII-lea și, conform tradiției, a fost reconstruită de episcopul Teodorico I în 840, după sacul lui Pepin al Italiei. A fost reconstruită în mai multe etape și i s-au adăgat diferite elementeș de menționat și faptul că la la inceputul secolului trecut lăcașului de cult i s-a consolidat clopotnița, afectată de un cutremur din 1703.
Catedrala San Justino
Aproape de catedrală se află Oratoriul baroc al Frăției Muntele Morților, cea mai veche fraternitate catolică din Chieti, recunoscută oficial de Papa Inocențiu al X-lea în 1648.
Alte așezăminte de cult interesante sunt bisericile San Francisco, San Domenico și Santa Chiara, appreciate mai ales pentru interioarele lor, cu impresionante ornamente în stil baroc.
Presbiteriul din San Domenico
Un adevărat pilon al activității cultural din Chieti îl cunstituie Teatrul Marrucino (construit între 1813 și 1818 în stil neoclassic), cu o sală fastuoasă, demnă de una dintre cele mai importante scene ale lumii; de asemenea, demne de atențăa iubitorilor de cultură sunt și spațiile muzeale, dintre care pot fi menționate Muzeul Arheologic al regiunii Abruzzo, Muzeul Arheologic La Civitella și cel al Universității din Chieti.
Teatrul Marrucini
Cea mai importanță instituție educativă a orașului Universitatea G. d'Annunzio, care are sediul în Chieti și Pescara și care are aproximativ 35.000 de studenți.