KARAMAN

 

       Karaman este un oraș din sudul Turciei centrale, situat în Anatolia Centrală, la nord de Munții Taurus, la aproximativ 100 km sud de Konya. Este capitala districtului Karaman. Conform recensământului din 2000, populația provinciei era de 231.872 din care 132.064 locuiau în orașul Karaman.

, iar orașul se află la o altitudine medie de 1.039 m (3.409 ft). Muzeul Karaman este unul dintre obiectivele principale.

       Orașul își datorează numele lui Karaman Bey, care a fost unul dintre conducătorii dinastiei Karamanid. Fostul nume Laranda care la rândul său provine din limba luwiană Larawanda, literalmente „nisipos, un loc nisipos”.

       În antichitate, Karaman era cunoscut sub numele de Laranda. În secolul al VI-lea î.Hr. a intrat sub stăpânirea achemenidă până în anul 322 î.Hr., când a fost distrus de Perdiccas,  fost general al lui Alexandru cel Mare, după ce acesta l-a învins pe Ariarathes, rege al Capadociei. A aparținut Imperiului Roman și, mai târziu, celui Bizantin, până când a fost capturat de selgiuci, la începutul secolului al XII-lea. Karaman a fost ocupat de Frederick Barbarossa în 1190 și de Regatul Armenesc al Ciliciei între 1211 și 1216. În 1256, orașul a fost luat de Karamanoğlu Mehmet Bey și a fost redenumit Karaman în onoarea sa. Din 1275, Karaman a fost capitala beylikului karamanid.

       În 1468, karamanizii au fost cuceriți de otomani, iar în 1483 capitala provinciei a fost mutată în Konya. Karaman a păstrat ruinele unui castel Karamanid și câteva ziduri, două moschei și o școală coranică (madrasah) din acea period.. Un rafinat mihrab dintr-o moschee din Karaman poate fi găsit acum în Pavilionul Çinili de lângă Muzeul de Arheologie din Istanbul. Karamanii erau turcomani capadocieni care au luptat cu otomanii de partea Comnenilor, au devenit creștini și au migrat spre vest.

       Orașul se află la N de Munții Taurus, la o altitudine de 1039 m, la contactul dintre partea central-sudică a Podișului Anatoliei și munții menționați.

       Condițiile climatice sunt influențate atât de latitudine, cât mai ales de altitudinea la care se află;  astfel, temperatura medie anuală este de 11,9 °C, iar media multianuală de precipitații este redusă, mai exact de 330 mm, având un caracter semiarid.

       Singurul curs de apă din zonă este pârâul Agiloguz, ilustrând sărăcia hidrografică a zonei.

       Populația orașului era de puțin peste 132 000 locuitori, dar acum în mod sigur este mai mare, dat fiind sporul natural ridicat pe care-l are Turcia.

       Economia este axată pe valorificarea produselor agricole ale zonei, îndeosebi cerealele; în consecință, s-au dezvoltat ramuri ale industriei grele (utilaje ale industriei alimentare și textile) și ușoare – industria alimentară și a confecțiilor. Astfel, în Karaman se realizează circa o cincime din producția de biscuiți a întregii țări, precum și alte produse, printre care ciocolata și checrile.

       Activitățile terțiare se axează pe comerț și turism. Una dintre principalele atracții turistice ale orașului o consituie Castelul (cu a sa moschee), edificat în secolele XII-XIII, în perioada Imperiului Bizantin. Castelul are 3 ziduri successive și nu mai puțin de 9 bastioane: 4 circulare și 5 rectangulare.

 

Vedere exterioară a castelului

 

Aspect din interior

       Alte argument turistice forte sunt moscheile, cu ornamente excepționale, atât în exterior (intrările sunt monumentale), cât și în interior.

 

Monumentala intrare a Moscheii Nefesi Sultan

 

Interiorul Moscheii Ak Tekke

       În fine, Muzeul Orașului are excepționale exponate, mai ales podoabe, tapițerii, statuete, basoreliefuri, obiecte de uz casnic, unelte, arme, monede etc.