You are not logged in. Please login or register.


Post new reply

Post new reply

Compose and post your new reply

You may use: BBCode Images Smilies

All fields with bold label must be completed before the form is submitted.

Required information for guests


Required information

Topic review (newest first)

1

Constiinta

-natura constiintei e schimbarea; -chiar idea despre tine e supusa schimbarii
-Constiinta n-are formă, e nedefinibilă, n-are nici început, nici sfârşit,
-Constiinta e samanta starilor de a fi treaz si a dormi. Centrul ei e in crestetul capului.
- Gratie Constiintei avem o cunoastere coerenta a realitatii. Simturile iau o informatie discontinua, Constiinta e unificatoare ca într-un film în care nu sesizăm succesiunea cadrelor
-Constiinta poate fi doar o strategie a societatii de a te inrobi. O inselatorie pe care ti-o servesc altii; - iti spun ce e bine si ce e rau de cand erai copil inocent si vulnerabil. Acea conditionare se numeste Constiinta si ne domina viata.

Jocul cosmic - Maya

- esenta Constiintei e o sursa luminoasa. Constiinta e eterna, se trezeste si se aprinde. Simte ca exista dar nu stie cum e facuta (nu e constienta de ea). Pt a sti cum e facuta trebuie sa se vada intr-o oglinda. Oglinda reprezinta Universul.
-Constiinta decide ca trebuie sa faca experienta de sine: trebuie sa stie, nu doar sa se priveasca in oglinda, sa se cunoasca, sa se atinga. Gandul sau naste dualismul.
-Constiinta universala se exprima pe sine continuu prin acest corp. Ce se petrece în noi e jocul divinităţii care se descoperă pe ea însăşi, experimentand creaţia.
-Uneori te uiti in oglinda. Vrei sa stii cum arati.. Constiinta si ea vrea sa stie cine e. Un val se ridica in constiinta. Se intreaba, ‘Who am I?’ Valul se crede separat de ocean, devine ‘Eu’, sine individual.. incepe sa creeze. Se formeaza spatiul si timpul. Apare trecutul , prezentul si viitorul. Asta se cheama  samsara. Acest “eu” devine mintea.
-Constiinta cunoaşte prin identificare. Se identifică cu Mintea şi cunoaşte lumea fizică.
Când se identifică cu Spiritul, vede universul dintr-o perspectivă mult mai largă,
Dualismul reprezinta ideea de alegere.
-Constiinta e întotdeauna prezentă, şi când esti leşinat. Pare o metoda ingenioasa a naturii de a se tortura pe ea insasi
- Caracterul e strategia societatii de a te tine sclav. Buda te invata constienta.
- Unul din cele mai rele suferinte e de a fi constient

Paradoxul constiintei

- Existenta sa nu se poate nega, dar nu poate fi dovedita.
Nu poate fi masurata. Pt stiinta Constiinta e o anomalie, deci o ignora.
Ptr. stiinta marele miracol e universul fizic, pt ezoterism e Constiinta umana.
- ne putem deplasa punctul focal al Constiintei in cadrul vietii noastre interioare.
- avem libertatea de a alege la ce sa ne gandim.  Avem un fir narativ interior.
- Pierdem din vedere cat de uimitor e insusi faptul de a fi viu.
- Pt antici “spiritualitatea” insemna comunicarea cu spiritele reale. Anticii erau fascinati de caracterul miraculos al Constiintei. Noi il trecem cu vederea. Avem mai multe stari de constiinta, in trezire, reverie, furie, etc. In fiecare, o anumita parte a creierului e activa
- Ca si dumnezeu, Constiinta e omniprezenta. Oriunde mergi nu scapi de tine.
-orice forme iau nastere in minte, simtul de a fi e mereu prezent. 
-Dispunem de libertatea de a refuza/accepta decizia creierului
-gândirea e neliniară şi plurivectorială. Dacă mintea ar funcţiona liniar, ca în reacţia chimică, liberul arbitru ar fi exclus
- nu creierul generează Constiinta, Constiinta construieşte vehiculul capabil s-o exprime, creierul
- Sistemul nervos e un amplificator al Constiintei, creste bogatia si calitatea experientelor; ca o lentila in proiector. Fara lentile imaginile nu sunt clare.
Filmul reprezinta imagini, vise, amintiri, ganduri- formele Constiintei.
Lumina,fara ea nici o imagine nu e posibila, e Constiinta. Stim ca imaginile sunt compuse din lumina, dar suntem foarte putin constienti de aceasta lumina.
- a 4 stare a Constiintei corespunde cu un proiector care merge in gol. Doar lumina, fara film. Shamadi e facultatea Constiintei fara continut. Cand mintea e golita gasim seninatate si adevarata natura a sinelui. In samadi nu esti o fiinta constienta. Esti Constiinta.

Constienta


- Constienta e atenţie, claritate, luciditate,trezire.- cand te trezeşti din somn, ai o claritate cu totul diferită. - constienta nu e cunoaştere. Depăşeşte nivelul mental.
- unele tradiţii compară realizarea spirituală cu trezirea dintr-un vis.
- constienta e martorul acestui vis. Martorul e real. Observi ce se intamplă in tine - senzaţii, trăiri ,ganduri. observi, nu evaluezi nimic. La un moment dat inţelegi cine eşti. Inţelegerea vine brusc, coplesitor. Ştii cine eşti, inţelegi , dar nu o poţi exprima.
- Constienta seamănă cu un cer. Norii sunt gandurile-cunoaşterea. Norii apar şi dispar. Cerul rămane. Cunoaşterea se schimbă, Inveţi multe in viaţă şi in viaţa viitoare trebuie s-o iei de la capăt. Nu-ţi aminteşti nimic. Constienta nu se schimbă. E perfectă . Cerul e spaţiu.

Atentia

- Primul pas in constientizare e sa fii atent la corp, la fiecare gest. Apoi cu gandurile. sa devii constient de emotiile tale, de starile de spirit. E mai dificil. Al 4-lea pas nu il faci constient, se intampla de la sine, e un dar facut de existenta. Rasplata ca ai facut cei 3 pasi. E constientizarea care te trezeste. Devii constient de Constiinta ta.Esti desteptat.
- Corpul cunoaste placerea, mintea fericirea, inima bucuria, sufletul extazul. Extazul e scopul, constientizarea e drumul spre el.
Efortul nu are nici o contributie. E o chestiune de atentie, de vigilenta, nu de efort. Daca esti atent, multe lucruri dispar de la sine, nu e nevoie sa le abandonezi tu.
- Fii tot mai atent si sensibil la prezent. Vei rata prezentul de multe ori. Dar vei ramane tot mai mult in prezent. Intri pe verticala. constienta capata intensitate.
- Orice te va distrage de la martor, o emotie, un gand etc. cand realizezi ca atentia ti-a fost abatuta, întoarce-te repede la conditia de martor. exerseaza continuu si se va schimba calitatea vietii. Emotiile , gandurile dispar, ramai inconjurat de tacere.
Constientizarea e tamaduitoare
- Daca te intorci in mod constient la cauza, la rana, rana se vindeca, Pt. ca rana e produsa de inconstient. Constienta e tamaduitoare. In introspectie nu evalua lucrurile.
-cand condamni un lucru, mintea vrea sa il ascunda. Asa se creaza constientul si inconstientul. Mintea e una, nedivizata. Daca condamni, mintea se divide sa puna lucrurile la intuneric, in pivnita, sa nu le vezi, sa nu ai ce sa condamni.
- Fii detasat, priveste cu compasiune si vindecarea se produce. E un fenomen natural, asa cum apa fierbe la 100 grade. De ce? Nimeni nu stie. Se intampla si asta e.
- Orice tehnici care amplifica sau extind constienta sunt bune. Constienta e Bucurie.
-cineva fuma un pachet de ţigări /zi. "Sunt constient că imi fac rău”. Face control la plămani. Radiografie urata. A renunţat la fumat. A devenit constient. Pană atunci nu era. Cunoştea că tutunul dăunează sănătăţii, Cunoaşterea nu e constienta.

Freud a descoperit subconstientul. Jung subconstientul colectiv. Sri Aurobindo supraconstientul. Dincolo de supraconstient se afla supraconstientul colectiv: e descris ca Dumnezeu. Dincolo de el e supraconstientul cosmic- mai presus decat Dumnezeu. Buddha il numeste Nirvana.
- filozofiile: explica lucruri ce nu pot fi explicate, pretind ca stiu ce nu e de stiut. Insa fac viata convenabila. Sunt ca niste sedative, poti sa dormi mai bine.
-obtii stari alterate de Constiinta prin hiperventilatie si concentrarea pe lumini ce pulseaza.
-celula e inteligenta, inteligenţa e o suma a inteligenţei tuturor celulelor din corp. La Constiinta participă întregul corp.
-Creierul e cel mai silenţios sistem din natură. Funcţioneaza fără zgomot. Cine dă unitate Constiintei?
-sa te naști și să mori în toate modurile posibile. Așa se trăiește experiența.
Constiinta trebuie să se dividă în două pt a ști cum e făcută.
-Cand inima bate neregulat devenim constienti de bataile ei. 
- cele mai mari placeri le gasim cand suntem absorbiti in munca, in dans, intr-un spectacol, cand nu suntem constienti de propria existenta, suntem topiti în constiinta, picatura e topita în ocean, trăim nondualitatea.