1

Topic: Limbajul

Originile limbajului 

1.Originea Limbajului rămâne un mister al creierului. -Limbajul e foarte misterios, magic
2.creierul nou ,responsabil cu Limbajul e folosit 10%. -Pt ce a produs evoluţia acest surplus? E unic, când o specie e dotată cu un organ pe care nu a învăţat încă să-l foloseasca. 
3. Limbajul ascunde Realitatea, prin interpretari. Noi alegem pe cea care ne convine, nu pe cea reala
4. functia Limbajului: conectarea unui concept din mintea mea la acelasi concept in mintea ta prin conventie. -Limba afecteza modul cum te comporti si gandesti.
5. Engleza are un cuvant ptr iubire “love”, grecii antici aveau eros,philos,agape. E confuz sa ai un singur cuvant pt o gama larga de emotii.
-americanii au un cuvant pt popoarele din orientul mijlociu - arabii. E dificil sa realizeze ca
sunt o sumedenie de culturi si obiceiuri total deosebite.

-mancand din pomul cunoaşterii , “am căzut” Acest “păcat originar” e repetat de copil care invaţă sedus fiind de puterea cuvintelor
-Limbajul nu e o limba scrisa si vorbita. In matematica si logica Limbajul e mai general. Realitatea poate fi privita ca un Limbaj. Limbajul e un virus, nu e incodat in ADN. Prin Limbaj digeram fenomene. Recursul la cuvinte e doar un obicei.

Limbajul si realitatea

-traduci greu dintr-o limbă in alta, fiecare limbă decupează Realitatea in mod diferit. Sensul in care folosesc cuvintele se schimbă intr-una.
-Realitatea e un intreg, noi o ştirbim pt a fabrica concepte şi folosim cuvinte pt a denumi părţi.
-Limbajul e un instrument de a comunica idei. Aduce lumea in existenta, o creaza.
-Realitatea se reflecta in Limbaj si e creata de limbaj. Limbajul genereaza imagini, ne permite sa recuperam exp. senzoriala
-Realitatea nu e compusa din protoni, electroni, quarci cat din substantive, verbe si adjective. Literele= electronii, cuvintele= atomii, frazele= moleculele
-Daca n-ai cuvinte care sa-ti descrie gandurile nu poti transmite experienta ta altora
- Avand un cuvant specific pt ceva, acel ceva e constientizat ca o existenta separata
-Daca n-ai un instrument lingvistic care sa valideze o senzatie Realitatea poate fi confuza..
-Limbajele interactioneaza, descoperi si intelegi concepte care nu sunt in limba ta.
- Logophilia:boala,iubirea prea mare de cuvinte. Se manifesta in copilarie si e incurabila.

Limba creaza o structura in ganduri prin care percepem Realitatea
- suntem restrictionati de vocabularul si de limba in care vorbim.
- ne blocheaza perceptiile multor lucruri a.i. suntem prizonierii limbajului.
- Animalele percep Realitatea direct, oamenii sunt invaluiti in ceata de limbaj .
- Credem ca stapanim Limbajul dar Limbajul ne stapaneste, de tirania lui nu putem scapa.

-ce tratam ca “acelasi” /“diferit” depinde de limba pe care o vorbim.
Daca o limba distinge un lucru sau altul ne afecteaza perceptia asupra Realitatii
Engleza : “berry”: mulberry, blueberry, raspberry, and strawberry.
Franceza foloseste alte cuvinte pt aceste fructe : mûre, myrtille, framboise, and fraise.
-un vorbitor de engleza si unul de franceza nu vor gandi grupurile in acelasi mod
Prin Limbajul invatat adoptam o anumita viziune a lumii. Cultura e oglindita in limbaj si limbajul e modelat de cultura. Lumea e pana la un punct creata de limbaj.
-Lumea e un caleidoscop de imagini si impresii care trebuie organizate de mintea noastra prin limbajul pe care il avem. Decupam Realitatea, o organizam, clasificam dar nu liber, ci constransi prin modurile de interpretare pe care le-am invatat.
-Limbajul influenteaza modul cum vedem si chiar limitele vederii Realitatii, e urias de important. Daca restrictionam folosirea lui, ne limitam viziunea.

Limbajul si cultura

-primitivii stiu ca lumea e facuta din limbaj. Natura exista ca un obiect de descris.
-Cultura e o halucinatie colectiva. Limbajul e partial cheia aici.
- nu putem sa ne miscam intr-o Realitate pe care nu o putem descrie.
-Halucinogenele catalizeaza imaginatia,imping mai sus anvelopa Limbajului si a creativitatii.
- individul e beneficiarul si victima Limbajului in care se naste.
- Din nefericire suntem incapabili să trăim fără verbalizare.

Pt McKenna, universul e facut din Limbaj. Acesta se reproduce singur in timp, creand societati in care si omul si masina depind de Limbaj. Pe Pamant Limbajul a devenit viu, a infectat materia si pe noi. Realitatea e alterata si nascuta din mituri si fabule.
-limbajul web a adus Realitatea virtuala, intr-o zi vom intelege universul ca un cod. O teorie despre orice va fi un program, o serie de propozitii care descrie executia realitatii
Azi folosim simboluri si Limbajul matematic sa exprimam relatia dintre noi ,univers si infinit
Matematicienii si preotii cauta adevaruri imuabile, nemateriale apoi se aventureaza sa aplice aceste adevaruri realitatii inconjuratoare.
-Cuvintele exista pt inteles; odata ce ai obtinut un inteles poti uita cuvantul
-Sunt lucruri pt care nu avem cuvinte potrivite.
Limajul induce in eroare sau clarifica
-verifica semnificatia pe care interlocutorul o atribuie cuvintelor cu un cuvant: “Cum?”.
- fraze ca “ei nu ma inteleg”, “statul nu ne ajuta” n-au semnificatie daca nu definesc cine sunt “ei” sau cine e “statul”. "Orice lucru trebuie explicat in cel mai simplu mod posibil "
Mitologie si limbaj
Golem (G) in mitologia evreiasca e o creatura animata facuta din argila,legata de limbaj. are scris un cuv. magic, care il tine in viata sau il anuleaza. Creatorul scrie numele lui D-zeu pe frunte/sub limba, sau scrie cuv. „emet”=adevar in ebraica. Prin stergerea primei litere formeaza „met”=moarte, cu care (G) e distrus. G medievali erau muti dar puteau executa sarcini repetitive.-(G)-ii evreilor erau sclavii creatorilor. Cuvantul (G) apare o data in biblie si se refera la un corp neterminat. In ebraica golem se refera la o masa fara forma

Cine gandeste in imagini,nu in cuvinte. Dr. Temple e un autist care simte ca poate vedea printr-un ochi de vaca, cuvintele sunt schimbate instantaneu in imagini.

Limbile triburilor -

-vedem culorile la fel caci avem acelasi aparat vizual si traim in acelasi spectru vizibil
-Limba Dani din New Guinea are 2 cuvinte pt culori; culori calde, alb/rosu/galben si culori Reci ,negru/verde/albastru. In lumea lor culorile nu aduc o informatie pretioasa pt existenta
Tribul Piraha din Amazon - 300 de membrii. n-au denumire pt culori, n-au cifre, n-au forme de trecut ale verbelor si nu au cuvinte pt a subordona lucrurile sau actiunile (si / sau / ori/ numai / doar / nici etc). Intelectual nu sunt inferiori, dar omisiunile din Limba lor ii face incapabili sa retina nr. de baterii aflate pe masa si orice alte lucruri care noua ne par simple ,legate de numere. Astfel de concepte pt ei sunt invizibile. numiti “cei de pe Marte”.
nu au Limbaj scris si n-au memorie colectiva peste 2 generatii.Nu dorm mai mult de 2 ore odata in timpul zilei/ noptii. Isi schimba frecvent numele. Cred ca spiritele ii poseda periodic si le schimba identitatea. n-au mituri despre creatie, nu pot face operatii matematice. Acelasi cuvant inseamna putine/ multe, functie de inflexiunea vocii. pronumele el si ei au acelasi cuvant, nu au cuvinte care sa grupeze cantitatea, mult, cateva, tot, Copiii pot usor invata numere in portugheza, totusi, adultii au pierdut abilitatea de a intelege astfel de concepte nefiind expusi la astfel de concepte in timpul cresterii lor.
- Guugu Yimithirr, o lima din Australia, n-au concepte de stanga si dreapta. descriu localizarea doar dupa punctele cardinale.
-limbajul Hopi ,n-are timpuri in propozitii. Au un simt diferit al timpului fata de noi
-Inuitii n-au persoana intai ca pronume in Limba. Cum poate fi lumea lor ca a noastra?
Limbajul si extraterestrii
- intelegerea naturii e bazata pe Limbajul uman. Si Limbajul variaza cu speciile. E uimitor ca Limbajul uman cuprinde aspecte ale universului pe care nici un om nu le-a vazut sau experimentat. Daca sunt minti mai largi decat ale noastre, e indoielnic ca Limbajul nostru poate cuprinde gandirea/conceptele lor. -Limbajul ne invata cum lucreaza mintea

Bogatia Vocabularului

-Cei mai educati folosesc mai putin de 60.000 de cuvinte, doar 7.5% din vocabular
-Cand cunosti mai multe limbi observi mai bine modelele formate in minte. Creste viteza de intelegere si reactie. E ca trecerea de la un system pe 8 biti la unul pe 32/64. Gandirea devine mai subtila.
- lipsa de cultura, un vocabular limitat, activ doar in banalul vietii cotidiene (vezi americanii) te face incapabil sa gandesti in anumiti parametrii. Fara un vocabular care sa defineasca niste termeni si procese nu poti intelege si comunica nimic din domeniul respectiv decat prin comparatii si fabule.;
-Cei cu o cultura si un vocabular larg percep Realitatea diferit de cei cu vocabular sarac .
- axioma comunicatiilor : “intai intelege si pe urma fa-te inteles”.

-Psihedelicele forteaza evolutia Limbajului, dau o claritate a gandirii. Fac discursul mai puternic. Psilocybina si DMT invoca logosul. Lucreaza direct in centrul Limbajului asupra dialogului interior. Limbajul e o activitate extatica de semnificatii
-Soma produce o experienta religioasa, o directa cunoastere a lui dumnezeu. informatia e accesibila prin cai magice. Spontaneitatea eliberata de ciuperci e si lingvistica.
Sunt culori care nu mai exista caci nu mai avem cuvinte care sa le descrie.
Propaganda foloseste faptul ca daca faci ceva de nerostit devine si de negandit.
-Cuvintele doar arată, indică. Sunt marcaje pt a ajunge la Realitate; odată ajuns acolo, conceptele sunt inutile. Nu am cuvinte pt ce văd. Văd ceva unic, intreg, curgător, nefragmentat.
-gandirea si cuvintele sunt conventii, uneori e funest sa iei conventiile in serios. Puterea si magia cuvintelor e justificata si de influenta pe care o are literatura. Memoria,gandirea, limbajul si logica sunt esentiale vietii umane. Formeaza jumatate din bunul simt.