1

Topic: Despre Geniu si schizofrenie

Despre Geniu

- Uneori o lovitura la cap a facut sa dezvolte o viziune si idei de o inspiratie iesita din comun.
Ce e atunci geniul? anticii priveau geniul ca o putere supraumana, un spirit de care erai posedat, participai la activitate dar nu detineai controlul. Inspiratia era privita ca “in spirit”,
- erau muze care intrau in campul tau si care iti transferau informatie.
"Nu a existat niciodată vreun geniu fără puţină nebunie" - Aristotel
- Aristotel şi Platon explica geniul si legătura lui cu nebunia. Un om 'de geniu' poseda înzestrări mistice.

Geniul nu e "1% inspiraţie şi 99% transpiraţie", cum spune Einstein.
Ca dovada sunt multe cazuri in lume de analfabeti care fac calcule uimitoare matematice , extrag radicali de ordinul trei fara sa stie ce sunt si nici de unde apare rezultatul. Multi inventatori, unii care au luat premiul nobel, vorbesc de faptul ca nu au descoperit nimic, la unii le-a aparut in vis ideea, altii erau sub influenta unor substante psihotrope si au suferit o expansiune a constiintei in care realitatea le dezvaluia uimitoare solutii. Poate chiar fiecare dintre noi a experimentat momentul “Evrika!” cand fulgerator, fara niciun efort, ne pica fisa si gasim rezolvarea . Einstein putea vorbi de 1% inspiratie caci el nu prea a avut, teoria lui e de fapt “inspirata” din mai multi savanti ai vremii care l-au desconsiderat pentru acest plagiat intelectual.

- Arhimede prin invenţiile sale era privit ca o inteligenţa mai degrabă divină decît umană." :
- exista nebunia apolloniana (profetică) şi nebunia dionisiacă (rituală),.. deci sunt atributele zeilor..
  multi poeti , pictori, romancieri au fost alcoolici, aveau nevoie de betia dionisiaca pentru idei noi sau noi abordari. Oricine experimenteaza momente cand realitatea cotidiana e anosta, fara idei, monotona si simte nevoia puternica de inspiratie pentru a reda un sens si palpitatie vietii.
- cel care bate la porţile poeziei fără nebunia Muzelor, e ineficient..
  Cine a scris poezie stie cat de deosebite sunt momentele cand te simti inspirat, ce tumult de idei venite de nicaieri te inunda.
- în latină nu e distincţie între 'nebunie' şi 'inspiraţie'. 'Mania' şi 'furor' desemnează stări ne-raţionale diferite, cum sunt furia, pasiunea, inspiraţia şi nebunia.

- in istorie au fost sute de inventii asemanatoare, brevetate in acelasi timp. Ele s-ar fi descoperit si daca inventatorul nu s-ar fi nascut. Altcineva tot inventa acel lucru. La asta se refera expresia -“ideea plutea in aer”.
- "regulile şi modelele distrug geniul şi arta".
-"publicul iartă pe oricine în afară de genii."  Geniul e ca o furtună: înaintează împotriva curentului, înspăimîntă oamenii şi purifică aerul.

Geniul nu e talent. Geniul face ce trebuie.. Talentul face ce poate, el recunoaşte geniul.
"Talentul învaţă totul, geniul ştie totul ". -Goethe
- "pt viaţa de zi cu zi, geniul e la fel de folositor ca un telescop imens într-un teatru".
- Mania şi depresia sunt caracteristici ale marilor artişti
- Geniul e nebun, nebunii nu sunt genii. Geniul e nebun şi mmult mai sănătos decît oamenii 'normali'.

- tinereţea ciudată a lui Einstein, felul de a se îmbrăca (apărea adeseori fără ciorapi!) .
- e o necesitate a publicului de a simţi compasiune, pt un motiv sau altul, faţă de genii, de a compensa cu o 'mică superioritate' complexul de inferioritate starnit de creaţia unui geniu. Să ne amintim mila publică starnită de falsa îmbolnăvire a lui Eminescu, cand interese masonice au cerut eliminarea sa.

Geniile si problemele lor

- foarte multi scriitori si artisti au fost maniaco-depresivi, oscilau intre depresii si euforii:  Walt Whitman,van Gogh, E. Allan Poe, Virginia Woolf, Herman Hesse, Mark Twain, Ezra Pound.
- problemele frecvente care le-au avut copiii geniilor. Multi au incercat fara success sa continue cariera parintelui. Nu e sigur daca asta a jucat un rol in problemele lor mentale.
-Lucia Joyce , frumoasa si nebuna fiica a lui James Joyce: Lucia a inceput sa se poarte eretic - aprindea focuri, canta toata noaptea ,trimitea telegrame la morti si intra in transe. Umbla pe strazi zile intregi in Dublin si dormea pe strazi .
James Joyce a avut doi copii. Fiul sau a devenit alcoolic; fata a intrat intr-un azil cu diagnostic de schizofrenie.
- Edison a avut doi fii alcoolici, unul din ei s-a sinucis
- Einstein a avut un fiu schizofren . Al doilea fiu, Eduard, un copil briliant, cu talent la muzica si limbi a suferit o cadere schizofrenica la 20 de ani si a fost frecvent internat pana la moartea sa in 1965.
-Multi oameni mari au avut diformitati: ochi crucisi, 6 degete, picioare deformate.. Debussy avea o frunte mare cu protuberante osoase,
-Aristotel, Esop, Demostene, Virgil, Darwin au fost balbaiti
-Multe genii au avut astm, alergii, depresii
-Proust a avut multe probleme psihice..  presimtiri ca va muri curand.. mare bautor de cafea si adrenalina, lua opiu inainte de culcare sa se calmeze
- Balzac bea 50 de cesti de cafea pe zi sa il ajute la scris. Otravirea cu cofeina a fost una din cauzele mortii premature .
Adesea geniile au fost luate in deradere :
-De Tesla se radea adesea cand propunea ideile corecte.
- descoperirile lui Flemming in antibiotice au fost primite cu apatie de colegii lui
- Teza de doctorat a lui Niels Bohr despre structura atomului a fost respinsa de universitatea lui — si mai tarziu a primit Nobelul.
- Louis de Broglie - ridiculizat cand a spus ca materia poate fi si particula si unda
- Propunerea lui Einstein ca radiatiile electromagnetice constau in pachete de energie numite cuante sau fotoni a fost respinsa de multi fizicieni inclusiv de Max Planck
Einstein mai tarziu a luat Nobelul si a contribuit la fundamentarea teoriei cuantice

SCHIZOFRENIA

- termen folosit pt comportamente mentale neintelese. Melancolia, acum numita tulburare bipolara cuprinde formele de tristete, nefericire, neadaptare. Schizofrenia e similara.
Schizofrenia , simptome :
- pierderea contactului cu Realitatea, comportament bizar, gândire şi limbaj dezorganizat, lipsa de expresivitate emoţională, - dificultăţi în a preciza diferenţa dintre real şi ireal. afectează grav capacitatea de a munci, a merge la şcoală, a comunica cu ceilalţi, de a avea grija de sine.
10% se sinucid. 1% din oameni suferă de schizofrenie.
- femeile sufera forme mai puţin grave.
- Apare în adolescenţă, între 15 şi 30 de ani. Rar apare la cei în vârstă. La înaintarea în varstă simptomele devin mai puţin grave
- Un schizofrenic poate crede că e preşedinte. au iluzia că persoane, organe ale statului complotează împoriva lor, îi spioneză. Cred că Extraterestrii le controlează viaţa.
- au halucinaţii. Văd , aud, simt, miros sau gustă lucruri inexistente. Halucinaţiile auditive sunt mai frecvente. Persoane care le dau comenzi. vorbesc singuri, merg cu spatele, râd brusc fără motiv, au o mimică ciudată a feţei sau fac mişcări ciudate şi repetate. Pot vorbi incoerent, fără sens. În conversaţie sar de la un subiect la altul, combină fraze fără sens, creează cuv. noi.
-introvertiti, evită contactul cu alte persoane sau se comportă ca şi cum n-ar exista. Vorbesc cu un ton scăzut şi monoton, evită contactul vizual, figura e lipsită de expresie.
- dificultatea de memorare, incapacitatea de atenţie sau gândire abstractă,pot fi anxiosi, depresivi sau au intenţii sinucigaşe. Pot deveni dependenţi de alcool/ droguri.
Stresul  favorizeaza apariţia schizofreniei.

Multe din aceste simptome biserica le priveste ca posedari si nu ca boala.
In medicina indiana multe simptome sunt privite ca iesiri in astral, ca disocierea temporara a corpului energetic care te face sa te poti privi pe tine insuti si provoaca confuzie , dezorientare. Pot fi si dezechilibre energetice in cheakre. Cei care au practicat meditatia, tehnici de iesire in astral sau yoga stiu ca acest corp energetic se poate simti, uneori vedea. Medicina occidentala , profund materialista, nu are solutii pentru schizofrenie, o priveste ca  neinteleasa, enigmatiaca si o trateaza cu medicatie fara sa stie ce trateaza de fapt.
Punctul de vedere religios si cel asiatic sunt foarte logice referitor la comportamente. Privesc viata ca un fenomen mai complex si de multe ori au avut loc vindecari spectaculoase.   

Fenomenele legate de minte si constiinta sunt atat de misterioase incat nu pot avea o explicatie evolutionista. Oamenii care fac calcule matematice cu multe zecimale, cu zeci de cifre si care dau rezultatul mai rapid decat un calculator fara sa stie ce calculeaza( la multi numerele apar in minte ca culori), asa ceva nu are nimic evolutionist. Nu este o functie a unui organ, nu ajuta la supravietuire, nu se mosteneste, etc..
Geniul, mai clar decat multe alte dovezi, demostreaza ca viata este mai mult decat materie.