1

Topic: Ce este spiritualitatea?

Ce este Spiritualitatea

Spirit= flacara constiintei. Senzatia ca existi, ca esti viu e data de spirit.
1. Spiritul foloseste mintea si corpul pt a se cunoaste pe sine complet.
2. spiritualitatea înseamnă expansiunea constiintei către înţelesuri tot mai largi
3.Subiectul spiritualitatii e Spiritul care rămâne viu după moarte păstrandu-si forma umană, fie devine o formă sferică.
4.Spiritul şi sufletul nu sunt acelasi lucru. Spiritul e reprezentantul permanent al Divinităţii în om.
Spiritualitatea e non-dualitate
5. Spiritualitatea apare când nu te mai simti ca fiind izolat, ci o picătură din oceanul de energie. Te vezi ca parte din Univers. Experimentezi cosmosul in tine
6. Spiritualitatea e despre identificare si cu ce te identifici. Te poti identifica cu nimicul si sa devii martor la tot, te poti identifica cu ura, cu banii.
7.Spiritualitatea e faptul de a fi de natura spirituala, non fizic, manifestata prin gandire, a fi viu ; comunicarea cu natura, cu spiritele, bucuria , pacea, starile cosmice, dans, iubire. Nu ne reducem la materie, suntem in relatie cu alte lumi nonfizice.
-un om spiritual e un cautator, un sceptic, el stie ca nu stie si cauta sa stie.
8.Eul transpersonal e adevarata ta identitate. - Eu spiritual, e unic la toţi. Suntem fraţi.
Eu-l spiritual nu face nimic. E martor la ce traiesti .
-Logica ajuta la ce ai cules prin simturi. In spiritualitate logica nu e un bun instrument. Logica manipuleaza dualitatea. Dacă devii dual, devii o luptă permanentă. Cu cât gândești mai logic, cu atât devii mai tensionat.
-Experienta spirituala relaxeaza mintea, inalta inima. A medita, plimbare prin padure, a tine in brate un copil mic, a privi in ochii o fiinta iubita -  sunt experiente spirituale.
9. Spiritualitatea e o experienta interioara, nu o doctrina intelectuala.
10.Spiritualitatea e Comunicarea cu spiritele superioare şi cu spiritul propriu.

Misticismul  - a trai la propriu unitatea cu Dumnezeu in viata de zi cu zi.

-misticii afirmă că adevarata cunoaştere nu e intelectuală, ci efectul experientei mistice. O descriu ca: „constiinta fără limite”- se simţeau una cu totul, absorbţia ego-ului în realitatea ultimă, neidentificarea cu lumea, uniunea cu Dumnezeu, beatitudinea Sinelui. Catalogaţi „nebuni”, deşi au o perspectivă foarte elevată şi coerentă asupra vieţii.
-In spiritualitate experimentezi topirea in unu, trairea e dincolo de minte, logica e inutila
-Aceste stări identice la toţi au nume: Samadhi, Satori. Non-dualitatea nu e un concept de zi cu zi. Mintea funcţioneaza dual, în perechi de concepte opuse: sus-jos, rău-bine etc. In Non-dualitate nu există lucruri distincte, graniţe, ci un unic câmp de forţă.

-cunoaştem doar ce experimentam. Nu poţi cunoaşte iubirea, adevărul, libertatea. Le poţi doar trăi. -Spiritualitatea se bazeaza pe experienta. Fiecare sistem de credinte se bazeaza pe o forma de Spiritualitate care o sustine si o confirma- Misticii.

Cautarea spirituala   -cale spirituala

-orice proces care depaseste limitarile fizice e spiritual. Ceva din noi depaseste lumea fizica (viata, suflet, spirit). Cand experimentam acel altceva, esti pe calea spirituala.
- Adevaruri simple, “eu sunt calea, adevărul şi viaţa” , sau “dacă vrei să mă găseşti caută în inima ta”, au fost complet deturnate şi distorsionate.
«Împărăţia cerurilor se află în voi», Evoluţie înseamnă descoperire de sine
Evolutia spirituala are ca punct final aceasta reamintire a cine eşti tu.
- cei care caută spiritualitatea nu pot ocoli psihologia, autocunoaşterea, autocontrolul.
Spiritualitatea pură conţine elememente comune cu Religia, Psihologia şi Filosofia
- în spiritualitate nu e ceva ce trebuie „să faci”, ci e ceva ce trebuie „să cunoşti”.

Nu există spiritualitate fără cunoaştere de Sine.
-Toate căile spirituale apropie omul de Spiritul său, diminuand egoismul.
-In meditatie ai senzaţii dincolo de persoana, emoţii ce doar Supra-Eul le poate oferi.
-plantele sacre nu sunt o cale spirituala, ci porti catre adancurile fiintei. Oglinzi ale propriei noastre Constiinte. Ce facem cu aceste oglindiri, e alegerea noastra.
-o cale spirituala nu se opreşte la obţinerea unor stări de constiinta modificată, ci continuă întreaga viaţă, integrand niveluri de constiinta înaltă în viaţa obişnuită.
- practica spirituală de zi cu zi :
a)autoîmbunătăţire morală şi de a face fapte bune.
b) Dobândirea unor percepţii extrasenzoriale
c) Comunicarea cu spiritele strămoşilor, ale rudelor decedate
d) Cunoaşterea directă a lui Dumnezeu

Evolutia personala și cea spirituala   , „Cine sunt eu?“

-Mintea şi personalitatea ta e ecranul pe care vezi filmul lumii. Tu eşti în spatele acestei minţi. Prin meditaţie poţi opri filmul– cu gândurile oprite– poţi să îţi aminteşti de tine.
-„ecranul de cinema” pe care e proiectat filmul tău mental  e numit „Maya” – iluzia.
-psihologia dezvolta „personajul” din film, cel care priveşte filmul îl numim suflet/ spirit.
-Calatoriile tind sa raspunda la intrebari precum “cine suntem noi de fapt?” 
- evolutia spirituala implică oprirea filmului, să îţi aminteşti că „te-ai pierdut” pe tine în vizionarea acelui film special. îţi vei da seama că în realitate tu eşti: spectator, actor, scenarist si regizorul care face ca lucrurile să pară comice/dramatice.
evolutia spirituala oferă libertate. Cand pot să opresc filmul şi îmi amintesc că eu am scris scenariul (cum vad evolutia ,Comic/tragic) și că nu sunt „obligat” să sufăr, ci pot să schimb oricând scenariul, devin liber.
Evolutia spirituala are ca punct final aceasta reamintire a cine eşti tu. Nu poţi face nimic concret ca să evoluezi spiritual. Nu te ajută dacă ţii post, dacă te rogi, pt că cel care face e personajul din film. Ce poţi face e să fii foarte atent la gândurile tale.
-dezvoltarea spirituala in corp e o schimbare de vitalitate.
-ridicand vibratia din noi, percepem alte realitati, se deschid alte simturi.
-Suferinta e primul aliat care te ajută să evoluezi.
De ce „evoluţie spirituală” ?
există 2 directii de acţiune. Dezvoltarea Personala –îmbunătăţirea vieţii; personajul din filmul tău învaţa cum să se descurce mai bine în viaţă.
-Somnul e o pauză pe care o iei ca personaj. ne ajută să primim cele 5 stări esenţiale:
• fericire necondiţionată, cunoaştere  spirituală,senzaţia de viaţă, senzaţia că eşti iubit necondiţionat, senzaţia că faci parte din tot
Suferinţa ce apare în viaţa ta e cauzată de dorințele rămase neîmplinite.
Cât timp Mintea e ocupată cu suferinta ta, nu poţi opri filmul mental. Doar când viaţa ta e liniştită, împlinită, poti să îţi opreşti complet gândurile. A treia greşeală: frica
Dezvoltarea Personalitatii e etapa anterioară evolutiei spirituale.

SUFLETUL şi SINELE - cea mai frumoasă poveste de iubire

În inima stă sufletul. În inima sufletului stă Spiritul. În inima Spiritului stă Dumnezeu. Trupul, sufletul şi Spiritul se găsesc pe nivele diferite de vibraţie. Nu poţi cunoaşte sufletul prin metode biologice. Nu poţi cunoaşte Spiritul prin metode psihologice, potrivite sufletului. Nu-L poţi cunoaşte pe Dumnezeu din lecturi spiritiste,voiaje astrale.
Spiritul şi Sinele sunt sinonime.
TRUPUL= corp + Creier,  SUFLETUL= minte + Conştiinţă (umană)
SPIRITUL= perispirit energetic + Nucleu (Conştiinţa Divină)
Spiritul conduce trupul prin suflet. Sufletul e o fiinţă hibridă
-Sinele e o sursă nebănuită de putere, creativitate, protecţie,mângâiere.
Comunici cu Spiritul prin tăcere. -sufletul e copilul Spiritului. Când copilul cere insistent adevarul şi e pregătit să-l afle, părintele i-l spune. Aşa e cu iluminarea.

IMPORTANŢA SPIRITUALITĂŢII ÎN SĂNĂTATEA MENTALĂ
„urgenţă spirituală"- situaţii de criză în timpul cărora procesul evolutiei şi schimbării psiho-spirituale devine haotic şi copleşitor. Persoana intră brusc pe noi tărâmuri de experienta mistică şi Spirituala. Devin temători şi confuzi, au dificultăţi în a se descurca în activitati cotidiene şi în relatii. Uneori astfel de experiente rezultă din meditaţie/yoga.
- trezirea spirituala e un proces tumultuos, nu e boală mentală.
-Experientele mistice pot fi copleşitoare şi destructive,dar au si putere vindecătoare ;
- Trezirea lui kundalini e tipul cel mai comun de urgenţă spirituală
-  kundalini e o energie Spirituala aflată în stare latentă la baza coloanei vertebrale. Când se trezeşte, urcă de-a lungul coloanei vertebrale, deschizând centrii de forţă, de la osul sacru, până în creştetul capului. Deschiderea chakrelor e însoţită de extinderea constiintei. Persoanele nepregătite pt aceasta experienta devin dezorientate.

-Modelul psihicului: 3 instanţe inteligente, Mintea, Constiinta şi Spiritul.
-Constiinta e cea mai simplă, cu 3 componente: Eu, Voinţă, Atenţie.
Spiritul= foc, Constiinta= o scânteie din el. Dumnezeu=Soarele din care provine focul. Constiinta e un fel de „mini-Spirit”.
-la moarte, Constiinta se reuneşte cu Spiritul din care provine, Spiritul se uneşte cu Dumnezeu. La moarte, mintea dispare, hipnoza dispare,iar Constiinta se simte mai trează, mai vie, mai extinsă şi fără întreruperi.
-Sinele îmi dă identitatea, e nucleul Constiintei. Sinele creează intenţia, Voinţa pune în fapt, Atenţia informează despre funcţionarea structurilor psihice.
-Constiinta cunoaşte prin identificare. Se identifică cu Mintea şi cunoaşte lumea fizică.
Când se identifică cu Spiritul, vede universul dintr-o perspectivă mult mai largă.
Tot ce exista e constiinta. E un joc al constiintei in care noi traim si murim.
Stări ale Conştiinţei
Sufletul (conform Yoga, conţine Constiinta, mentalul şi astralul) e separat de Spirit.  Scindare îl face pe om să caute reîntregirea, unitatea cu Spiritul
Androginul e fiinţa ideală în care Sufletul (femin) se reuneşte cu Spiritul (masculin).
- spiritualitatea e expansiunea Constiintei spre trăiri mai ample, înţelesuri mai profunde.
-proiecţia Constiintei în afara corpului e întâlnită în NDE sau în dedublarea conştientă, numită în creştinism „răpirea în duh”. Constiinta, împreună cu un mic fragment din Minte, însoţeşte Spiritul în călătoriile sale, în planurile paralele ale universului.
- exista ceva dincolo de personalitate care te defineste.

Corpul Fizic si inca 4 corpuri pe care stiinta nu le-a descoperit oficial niciodata

- cea mai mare dorinta a omului nu a fost sa zboare , ci sa obtinem nemurirea.
-Corpul arata nivelul nostru de dezvoltare. Unii investesc timp, atentie,bani doar pt Corpul Fizic. Altii sunt atenti la Corpul Energetic, la emotii,ganduri,la ce invata. Daca esti interesat de Corpul Mental stii ca esti mai mult decat ce se vede, esti ce ai invatat.
-fiecare corp are un Eu fals. Cand esti blocat pe un anumit corp, Eul acelui corp preia controlul si se considera singurul real. Fiecare corp le influenteaza pe celelalte, Corpul Fizic influenteaza emotiile, gandirea ta, prin cat de sanatos sau bolnav este. 
Corpul fizic-  Mintea creeaza o imagine a Corpului Fizic, diferita de realitate. unii se vad mai grasi/mai slabi decat in realitate ori se vad mai inalti /scunzi etc.
Corpul energetic (CE) - inconjoara Corpul Fizic cu energie si vitalitate. Face diferenta dintre viu si mort. - ca un TV (Corp Fizic) si curentul electric. (Corpul Energetic) care da viața la TV. Un Corp Energetic dezvoltat da sanatate. E  Influentat de Corpul Fizic, dar si de la Corpul Mental care il programam prin ganduri si emotii.
-Emoţiile îţi îngăduie să ştii cum se întrepătrund cele 2 lumi – fizică şi non-fizică;.
Corpul Energetic da placerea sexuala, e energia care circula prin nervi, unde mintea transforma Informatia in mesaj de plăcere/neplacere. Corpul Energetic e intretinut prin respiratie, lumina, alimente Crude. (doar crude isi pastreaza viata, pe care ti-o transfera tie;
Corp mental (CM) -“mentalitate”, e antrenament mental. Avem filtre in Minte care nu ne lasa sa innebunim din cauza cantitatii enorme de informatie. Regula de baza: nu iti lasa Mintea invadata de lucruri marunte. Mintea nu sta linistita daca ai dorinte. Cand Mintea e plina de dorinte negative, te gandesti doar la tine,te simti greoi, trist, deprimat
-Corpul Mental, Corpul Spiritual raman mai mult si poarta cu ele cunoasterea ta, in reincarnari.
- Teama, convingeri, reguli, principii de viata, sunt doar in Mintea ta, nu au nimic real, sunt doar scenarii mentale pe care le-ai invatat in timpul vietii.

Spiritul ,e Scânteia divină înconjurată de învelişurile cauzal şi cel mental superior. Sunt cele 2 învelişuri care însoţesc Spiritul de la o încarnare la alta. stratul cauzal păstrează amintirile vieţilor anterioare. materia astrală, transmite programul speciei, instinctele, şi programele psiho-mentale moştenite de la părinţi.
Principiul identificarii
Cand Mintea e plina ganduri inferioare, te identifici cu acele lucruri. La ce te gandesti cel mai mult ziua? Ce dorinte ai cel mai des? Ce lucruri regreti ca nu le-ai facut si te tot gandesti la ele? Ce lucruri inca nu ai facut si vrei sa le faci?
Mintea e o oglinda. Cand te gandesti la ceva pozitiv, te identifici cu acel gand
-iti inunzi creierul cu imagini porno, apoi te miri ca nu te mai exciti cu iubita? deja Mintea ta e desensibilizata si vrea tot timpul imagini mai intense.
-Imaginea despre Eu din Minte e personalitatea. actionam prin personalitate, proiectia Eului real.
“Eul care porunceste Mintii e singurul real. Vointa n-are legatura cu Mintea. Iubirea, sacrul ,increderea, genialitatea sunt stari ale Eului, nu ale personalitatii. 
-Cand Mintea e linistita ca un lac fara valuri, poti privi in interiorul ei si percepi adevarata ta identitate. Apar stari pe care nu le-ai invatat niciodata. Vin de dincolo de Minte, din Eul tau etern. Cand Mintea se linisteste,Eul real nu mai proiecteaza un personaj.
- Senzatia de identificare cu celalalt apare cand Mintea se opreste. Mintea vede lucrurile separate, Daca Mintea e oprita, apare starea de unitate si dispare teama.
-cine a depasit Mintea simte constiinta extinsa, fericire nelimitata, cunoastere intuitiva.
In Spiritualitate se porneste de la autocontrolul mintii. Cand Mintea se dizolva, dispar problemele psihologice.Spiritualitatea e cea mai rapida metoda de a fi fericit.
Al 3-lea nivel de dezvoltare personala – nivelul spiritual
-la acest nivel iti implinesti menirea in viata.- depasesti placerile simple: sex, mancare. Placerile tin de arta, creativitate. Vezi conexiuni unde altii vad lucruri fara sens.
- primul nivel de dezvoltare, 3 instincte domina:1.siguranta si confort, 2. Dorinta de a fi acceptat,3. Dorinta de a fi cel mai bun.  – Teama,– Sexul,– Puterea
Al 2lea nivel de dezvoltare -   Cuvantul cheie e simplitate si modestie.
-modestia, esti liber de dorinte superficiale. Cand fericirea ta depinde de putine lucruri, esti liber. Cand elimini dorinta de acumulare, dispar din Mintea ta si alte emotii: frica, minciuna, ura, deziluzia, atasamentul, agitatia mintii, grija si supararea.
Tehnici de amplificare a iubirii
Empatia –a te pune in “papucii” celuilalt. Vezi lumea prin ochii sai, Mila izvoraste nu din iubire,ci ca urmare a fricii tale ca ai putea sa fii si tu in acea situatie.
Da când ti se cere, dar si mai bine fara sa ti se ceara, din întelegere.
- nonviolenta- daca iti umpli Mintea de violenta, toate solutiile la probleme o sa aiba o parte violenta in ele. Vezi viata ca o lupta. Agresivitatea provoaca conflicte cu ceilalti.
-un intelept e fericit si in iad, prostul e trist si in paradis
- acest proces de evolutie prin suferinta dureaza mii de ani si sute de vieti.
“somnul aminteste de moarte, visele ne obişnuiesc cu lumile astrale.”
Lumea ca un film - Maya
Forta conducatoare in jocul cosmic e karma, legea cauzei si efectului.
In Spiritualitate, universul e vazut ca o proiectie de film pe un ecran. Fara ecran nu exista film. Ecranul e Mintea=“iluzia”, prezinta o proiectie, care devine materiala ,cand ne obisnuim cu ea. Universul e doar energie mentala. Mintea te opreste sa realizezi ca esti doar un personaj. Te identifici cu persoana ta, cu ce detii. Asta e iluzia mintii.
-personalitatea contine limitele tale. limitele nu exista in Eul tau real.
- anumite melodii sunt toxice pt psihic caci activeaza și hrănesc emotii negative in tine. daca esti vesel, Mintea cauta mai multa veselie, daca esti trist, cauti ceva sa iti intretina tristetea. E inertia mintii. Mintea nu doreste sa isi schimbe starea initiala
- Einstein ,despre univers: e “putin ceva si mult nimic”. un post de radio emite muzica. Pana ajunge la creier, muzica e doar energie ElectroMagnetica. Ea exista ca muzica doar in mintea ta.
cauza miscarii e interioara lucrurilor. Dzeu e un principiu ce controleaza dinauntru: – El e sufletul tau, Nemuritorul.”   Cand misticul spune ‘I am God,’, nu vorbeste ca o persoana. ‘Sunt’ fara attribute personale e Dumnezeu. YHWH, the unspeakable name of God, . God =Sinele.
-Sufi mystics: Daca te cunosti pe tine insuti , il cunosti Pe dzeu
-God devine lumea, se sparge in miliarde de cioburi, diferentialele divine a lui Blaga, care in setea lor de reintregire in final devin iar Dumnezeu. Aceasta e Lumea ca scena jocului cosmic.
K’ultanlilni in Mayan =puterea lui Dzeu in om controlata prin respiratie, similar cu kundalini. Mayasi au aceeasi zeita Maya, mama zeilor si a oamenilor, ca in India. Maya = Iluzie in ambele limbi si se refera la lumea materiala, iluzorie. Suntem suflete imateriale ce au experiente fizice..