1

Topic: Lumea stranie a halucinatiilor

Lumea stranie a halucinațiilor (H)

-De la vedenii la voci interioare, Halucinatiile pot distorsiona toate simțurile.
-Nu este o distincție clară între percepție și Halucinatie. Ce numim percepții „reale” ar putea fi Halucinatii pe care creierul le consideră a fi reale. Am putea fi considerați cu toții nebuni.
-Halucinatiile apar în circumstanțe foarte diferite, de la privarea de somn , migrene, la afecțiuni neurologice. Percepții neobișnuite sunt experimentate și de indivizi sănătoși.
- Fantosmia=mirosurile-fantomă pot fi inventate de creier, cauzele nefiind înțelese
  Uneori izolate la o singură nară, mirosurile fantastice dispar cu timpul.
-sindromul Charles Bonnet- Milioane de oameni au Halucinatii vizuale, apar si la orbi. Multi vad aparitii cu fete hidoase, mascate, stafii, zane,vrajitoare, elfi, oameni cu palarii largi ca Tolkienii din Stapanul inelelor. -unii percep mici figurine purtând costume elaborate/ uniforme militare. „Altii văd chipuri plutitoare, grotesti, precum un gargui.
- Vederea cu creierul e numita imaginatie.
- sunt si Halucinatii care desi apar in minte par sa nu fie produse de noi
- sindromul Anton-Babinski- orbii îsi neaga cecitatea. sunt convinsi că pot vedea.
-sindromul Cotard- cred ca si-au pierdut organe sau au murit si sunt corpuri umblatoare. Unii cred ca creierul lor, stomacul, inima sau spiritul le lipsesc.
sindromul Ekbom – oameni care cred ca sunt invadati de viermi sau insecte

-exista idea ca fiinte din spatele realitatii obisnuite—ne pazesc, ne repara, ne construiesc
-Halucinatii auditive – compozitorul german Schumann ar fi avut Halucinatii muzicale, Ioana D’Arc, auzea vocile sfintilor trimisi de Dzeu. A avut viziuni si auzea voci de la 13 ani, episoade de la câteva secunde la minute. A fost înspăimântată de prima viziune, mai târziu, se bucura de ele si a avut un simt al misiunii ca urmare a „mesajului” lor, ilustrat foarte veridic.

Simtiti un gust metalic?  Halucinatiile tactile sunt cele mai enigmatice iluzii neuronale
-la deprivare senzoriala, la monotonie vizuala îndurata zile în sir, încep să apara Halucinatii. Multi văd si aud cai, OZN-uri, avioane, orchestre, voci venite de nicăieri, persoane fantomatice pe marginea drumului sau prieteni imaginari.

Cauzele Halucinatiilor?:  pierderea unor simturi (creierul „umple” acel gol senzorial cu plăsmuiri), la pierderea cuiva drag (o lipsă e umplută în mod subconstient), consum de halucinogene, deprivarea senzorială, stadiul dintre starea de veghe si somn, migrenele puternice sau epilepsia. Toate sunt posibile cauze, dar realitatea ramane foarte misterioasa
- Halucinatie în care are loc o dedublare a personalitatii. Subiectul se percepe atât normal, dar si din exterior, ca si cum ar vedea o altă persoana. Când stătea în pat, se simtea destul de treaz, dar paralizat complet si speriat de figura lui care se apleca deasupra lui si îl bătea. (in parapsihologie fenomenul este privit ca o iesire a corpului eteric, un OBE)
-Sindromul Capgras -Bolnavul are convingerea că o persoana foarte apropiată lui (de obicei soţia) a fost înlocuită. nu mai recunoaşte persoana, deşi seamănă foarte mult cu ruda lui. Ca si cum ar trai intr-un univers paralel in care cei apropiati sunt dubluri, impostori. Cand ii vad in oglinda percep dublura, multi inlatura oglinzile din casa. Sindromul afecteaza mii de oameni in SUA . Traiesc cu ei dar continua sa creada ca sunt o replica a lor.
-asomatognoza- Oameni care nu isi recunosc o portiune de trup ca fiind a lor. Sunt cazuri de oameni maturi si integri care vor sa isi amputeze bratul sau un picior, unii ambele picioare, pentru ca le simt ca straine.
Prosopagnosia -sunt incapabili sa recunoasca fete desi pot recunoaste orice alte lucruri. Isi identifica apropiatii dupa haine. Unii vad un morphing al lor in alti oameni

Exista multe boli ciudate , dar urmatoarele 10 reprezinta un mister :

1. Sindromul accentului strain = pacientul incepe dintr-o data sa foloseasca o intonatie si o pronuntie de strain. Pacientii nu sunt recuperabili in marea lor majoritate.
2. Sexsomnia -ca somnambulismul ,pacientul are tendinta sa faca sex in somn.
3. Sindromul capului care explodeaza -aud zgomote puternice, explozii care vin din capul lor. Au loc la o ora sau doua dupa ce adorm. Nu sufera fizic din cauza lor, insa experimenteaza frica si anxietate.
4. Pica -o tulburare alimentara, ii determina sa manance tot felul de lucruri necomestibile: hartie, pamant, par, lipici, roci, scame, detergent. Boli inrudite includ acufagia (consumul de obiecte ascutite) si hialofagia (consumul de sticla).
5. Insomnie familiala fatala (IFF) -o boala a somnului, incepand cu 50 ani. Pierde capacitatea de a adormi, insomniile au ca rezultat fobii, atacuri de panica, paranoia, dementa si Halucinatii. In 6 luni, pacientul moare. Nu exista tratament.
6. Insensibilitate congenitala la durere -nu simt fizic durerea, datorita mutatiei unei gene, asociate cu transmisia durerii in corp. Pot muri din cauza unor traume de care nu sunt constienti caci nu simt durerea. In SUA sunt inregistrate 100 de cazuri.
7. Sindromul varcolacului – determina cresterea in exces a parului pe corp, inclusiv pe fata. Exista 50 cazuri cunoscute, iar boala este ereditara.
8. Sindromul retractiei genitale - cred ca organele genitale se micsoreaza si dispar, inghitite de corp. Cazuri in Asia si Africa. "atacuri de panica ale penisului". Episoade de isterie in masa. S-au raportat sute de cazuri intr-o perioada scurta.
10. Sindromul mainii straine - simte ca si-a pierdut controlul asupra propriei maini. Au confruntari violente cu propria mana, pe care o acuza ca incearca sa-i stranguleze in somn.