1

Topic: Modelul suedez de educatie

Parintii permisivi din Suedia au dat nastere unei generatii de monstrii?

Un psiholog pune in discutie efectele modelului scandinav de a-ti creste copilul.
-tot mmai multi copii devin de nestapanit cand sunt lasati sa faca tot ceea ce vor. Moda veche de crestere a copiilor ar putea reveni in actualitate chiar si in Scandinavia,  exact tarile care altadata se mandreau cu stilul inovator de crestere a copilului.
Acum se gandesc daca e intelept sa-ti lasi copilul sa faca ce vrea, de cate ori vrea.
Stilul permisiv de a fi parinte creeaza o generatie de tineri fara empatie sociala, care, dupa o copilarie de rasfat, sfarsesc prin a fi dezamagiti in viata,

-„a-i spune ‘nu’ unui copil nu e acelasi lucru cu a bate un copil. Parintii ar trebui sa se comporte ca parinti, nu ca cei mai buni prieteni. sa isi pregateasca copiii pt viata adulta invatandu-i cum sa se comporte, nu tratandu-i ca pe printi.
-In Suedia, ei cred ca orice forma de interventie impotriva copilului e o forma de molestare”.
„expertii cred ca parintii trebuie sa negocieze nu  sa pedepseasca. Au inteles gresit conceptul de a fi parinte. Copiii nu sunt atat de fragili precum cred ei”
- acest stil de a-ti lasa copilul sa fie seful a esuat; ca dovezi, prabusirea disciplinei in scoli si a calitatii educatiei, cresterea tentativelor de sinucidere la adolescenti.

Suedia a fost prima tara care a interzis pedepsele fizice, in 1979, pentru ca apoi opinia sa fie ca cei mici trebuie sa fie tratati ca adulti. Valorile egalitare ale social-democratiei s-au soldat insa cu un dezastru in familie, noteaza un ziar suedez.
„cea mai tulburatoare caracteristica a societatii suedeze e abdicarea voluntara din autoritatea de adult”. „A inceput cu nepedepsirea copiilor si a transformat-o intr-o frica de a-i disciplina, lucrul pe care parintii ar trebui sa il faca”.
In tarile scandinave, copiii incep educatia dupa 6 sau 7 ani,  in sist. britanic  toti copiii trebuie inscrisi in sist. de educatie pana la 5 ani.

  - problemele sociale sunt in crestere in scolile din Suedia, elevii refuza  sa urmeze instructiunile profesorilor, iar problemele continua cu o viata adulta neimplinita.  „asteptarile  copiilor sunt prea mari si viata e prea dura pt ei. O vedem in tulburarile de anxietate si de automutilare, care au crescut dramatic”.
„Tinerii din Suedia tind sa fie foarte dezamagiti in viata, mai ales in jurul varstei de 20 de ani”, desi se inregistreaza o scadere a sinuciderilor, „exista o crestere uriasa a tentativelor de sinucidere, mai ales la  fetele cu varste intre 15 si 25 de ani”.