1

Topic: Oameni de stiinta care critica relativitatea lui Einstein

Teoria relativitatii ( TR) a lui Einstein e o religie   

“Relativitatea e isteata. Ca si legea gravitatiei lui Newton si ipotezaa nebuloaselor, e un efort al imaginatiei pt a cauta sa mentina teorii imposibile ale universului in ciuda faptelor evidente care le contrazic...” -Gerrard Hickson, “Kings Dethroned”
-O comunitate considerabilă de Oameni de stiinta disidenţi resping pur şi simplu teoria relativitatii a lui Einstein şi un grup mult mai mare manifestă o aversiune la adresa ei. Dispreţul provine din faptul că Einstein a plagiat.

Einstein a plagiat toata teoria relativitatii.


-spatiul curb a fost gandit de Riemann;
-adaugand a 4-a dimensiune in geometrie a creat conceptul spatiu timp Minkowski;
- ca obiectele se contracta proportional cu miscarea lor a spus-o Fitzgeral,
- ca viteza luminii e constanta in vid a spus-o  Lorentz.
- Imposibilitatea detectarii vitezei pamantului in eter a fost gandita de Poincaré si Lorentz.
- numele de relativitate l-a inventat Poincaré. El a afirmat primul ca nimic nu poate depasi viteza luminii.
-Ca un ceas in miscare merge mai incet a spus-o Sir Joseph Larmor.
-Faimoasa ecuatie E=mc2 a fost inventata in 1881 de J.Thompson, E=¾mc2, in legatura cu o sfera conductoare incarcata deplasandu-se in linie dreapta. In 1900 Poincaré sugereaza ca energia EM poate avea masa si densitate , asa ca E=mc2.
-Un istoric matematician, Umberto Bartocci de la Universitatea din Perugia, spune ca E=mc2  a fost o idee italiana , a lui  Olinto De Pretto, un industrias din Vicenza, care si-a publicat ecuatia intr-o revista stiintifica, Atte, in 1903.
Plagiatul e furt intelectual. Teoria Relativitatii e doar un amalgam de teorii propuse de mai multi Oameni de stiinta de-a lungul anilor. Dovada e ca Einstein nu a luat premiul nobel pt Teoria Relativitatii si pt efectul fotoelectric.
1.Tesla despre relativitatea lui Einstein:  
"un vesmant matematic care fascineaza, ameteste si te orbeste sa nu mai vezi erorile. Teoria e ca un cersetor in haine colorate confundat cu regele. Exponentii ei sunt mai degraba metafizicieni decat scientisti."
”Spatiul nu se poate curba caci nu e material, ar trebui sa aiba o a 4a dimensiune in care sa se curbeze. Spatiul se curbeaza in prezenta maselor grele = ceva actioneaza asupra nimicului. Eu nu subscriu la o astfel de viziune."  Fizica a fost omorata de matematica abstracta.
“Oamenii de stiinta de azi au inlocuit experimentul cu matematica, ei se intreaba prin ecuatii dupa ecuatii si construiesc o structura care nu mai are legatura cu realitatea."
Tesla : “stiinta poate deveni politica, factorii politici pot afecta fondurile, fondurile pot afecta munca stiintifica si carierele, datele experimentale pot fi manipulate sa serveasca ca propaganda, teoria e prezenta ca fapt.”

2.Pari Spolter : ‘multor fizicieni care nu cred in TR, nu le-au fost accepate teoriile in publicatii de specialitate. Oameni de stiinta eminenti sunt intimidati si avertizati ca isi risca carierele, daca se opun deschis TR.  TR e ‘SF, pseudostiinta’. Matematica ar trebui folosita la analiza observatiilor si datelor experientelor, nu  sa creeze o noua fizica bazata pe ecuatii ipotetice. -2 secole, matemematica a jucat un rol central in fizica. Uneori e incorect sa aplici matematica la o problema fizica, poate duce la contradictii si rezultate fizice false.
Pari Spolter  : Si daca Einstein a gresit?
Contribuabilii au platit $300 million sa contruiasca un interferometru laser de 4 km lungime, LIGO, sa detecteze undele gravitationale.. Dupa cheltuirea a $760 million, pretind ca au ceva rezultate, dar nu sunt suportate de date. Daca investeau banii in cercetari de energie alternativa, am fi fost independenti de petrol strain. Inaintea lui Einstein, stiinta se baza pe observatii si experimente. Einstein introduce un set de ecuatii matematice avansate in TR. Discipolii lui incearca sa forteze natura sa intre in TR. E total gresit. Contribuabilii n-ar trebui sa-si risipeasca banii lor incercand sa dovedeasca predictiile lui Einstein.
Kepler si-a demonstrat cele 3 legi bazandu-se pe datele astronomului Tyco Brahe. Kepler si-a bazat munca pe observatii, Isaac Newton doar a ghicit. Nu exista baza pt produsul a doua mase in ecuatia fortei gravitationale a lui Newton.
Pari Spolter:“conceptele lui Newton de timp si spatiu absolut, forta centripeta, si notiunea de spatiu-timp a lui Einstein, relativitate si simultaneitate, sunt mutual exclusive si contradictorii. Nu putem accepta ambele viziuni diferite in acelasi timp.”
3.Louis Essen, inventatorul ceasului atomic:” fizicienii par sa abandoneze facultatile critice cand se refera la TR. Studentilor li se spune ca teoria trebuie acceptata desi ei nu o pot intelege. Pretentia ca teoriile lui Einstein sunt singurele capabile sa acopere domeniul cunostintelor fizice experimentale e de tot rasul.’ „nu exista o evidenta a curbari spatiului. Putem vorbi de linii curbe, cai si suprafete in spatiu, dar ideea ca spatiul insusi poate fi curbat e fara inteles daca nu evocam a 4a dimensiune a spatiului in care sa se curbeze. „
4.James Maxell : Ne indoim ca masa poate fi zero si ca fotonii sunt invizibili. Energia e materie in miscare – fara viteza si masa nu ai energie.  ‘Energia Potentiala’ e energia ce asteapta sa fie eliberata.; Blue light are energia mai mare decat red light.
- TR a ramas populara pt ca:- teoriilor alternative nu li s-a dat multa atentie si nu au fost predate in universitati. – mentin status quo -ul, si vor actiona sa isi protejeze investitiile. – TR e vag definita, se autocontrazice, permite unor practicieni sa afiseze o aura de elitism.
5. William H. Cantrell: logica lui AE e circulară.  Succesele din teoria lui Einstein, ca fisiunea nucleară în bomba atomică, nu se bazează pe teoria sa. Bomba explodeaza şi fără TR . Relativitatea o comunitate considerabilă de Oameni de stiinta disidenţi o resping pur şi simplu, şi un grup mult  mai mare manifestă o aversiune la adresa ei. Dispreţul provine din faptul că Einstein a împrumutat din matematica lui Lorentz şi Poincaré, şi acelasi lucru i-a permis să modifice măsurarea lungimii şi timpului pt a forţa viteza luminii să fie constanta pt toţi. Logica teoriei lui Einstein e circulară. El a declarat că cineva ar putea lansa ipoteza că "Pamantul are o lună geamănă făcută dintr-o brânză verde, perfect transparentă la iluminare".
6. Ruggero Maria Santilli:  prezintă 9 neconcordanţe între TRG şi înţelegerile ştiinţifice actuale. Gravitatia lui Einstein nu poate fi reconciliată cu electrodinamica quantică, una dintre teoriile cele mai solide şi verificate experimental din istoria ştiinţifică, -ipoteza că Teoria Gravitatiei lui Einstein are un caracter definitiv şi universal e non-ştiinţifică". Teoriile lui sunt inutil de complicate, confirmate într-un sector îngust de fizica, şi conduc la contradicţii logice ..."
7. NASA despre energia întunecată. universul se extinde cu o viteză mare. "energia întunecată" e forţa din spatele  expansiunii. Un document NASA ce descrie energia întunecată, afirmă că e posibil ca teoria gravitatiei lui Einstein nu e corectă".
8. Tom Van Flandern: Problemă cu viteza gravitaţiei.  - În Legea gravitatiei lui Newton, viteza gravitatiei e infinită; în TRG, gravitatia se mişcă cu viteza luminii. Acest conflict e evitat în mediul academic.
9. Joseph Polchinski:   TR afirmă că găurile negre au o atracţie gravitationala puternică.  Stephen Hawking  declara că materia se poate scurge prin găurile negre, setând un paradox. "Cum pot găurile negre avea gravitaţie, când nimic nu poate ieşi, deoarece viteza de ieşire e mai mare decât viteza luminii?"
-In 1949 Einstein spune:” nu exista niciun concept de care sa fiu convins ca va supravietui, nu sunt sigur daca sunt pe calea cea buna.” Se referea la constanta vitezei luminii .
-castigatori Nobel care se opun lui Einstein : Lorentz ,Planck, Michelson, Rutherford, Frederick Soddy.
-Capetele luminate din fizica se pot numara pe 10 degete:  Lorentz, Einstein, Bohr, Heisenberg, Plank, Dirac, Schroedinger
-poti face media timpului, a distantelor, nu poti face media unor cantitati derivate ca distanta/timp,care e viteza. Nu poti in general aduna viteze, si sa le imparti la 2!
-spațiul şi timpul sunt ireale, ele nu pot acționa asupra materiei şi nici invers.
-o dem. directă că spațiu-timpul acț. asupra materiei - efectul geodetic  (deformările spațiu-timpului înclină un giroscop care se învârte) , o dovadă mai convingătoare că materia reacționează asupra spațiu-timpului decât efectul de „tragere” (în procesul său de rotație, Pm trage spațiul și timpul după el).

 Einstein's Relativity Theory Is Wrong

PhD, Dr. Zweig , fizician specialist in optica,analizeaza bazele relativitatii lui Einstein
http://relativityunraveled.net/ 
-Teoria relativitatii speciale(TRS) presupune ca timpul e relativ, ca 2 observatori pe corpuri diferite, in miscare relativa, nu-si pot sincroniza ceasurile. Arata ca se poate, utilizand effectul Doppler. Fara relativitatea timpului ,teoria isi pierde suportul stiintific si implicatiile ei in cosmologie .
Sunt 2 feluri de erori ce pot invalida o teorie despre caracterul universului:
(1)o eroare de calcul, care poate fi mai tarziu corectata
(2)o eroare in presupuneri initiale , pot fi false. Ele nu pot fi corectate, si invalideaza teoria
Lorentz a facut o eroare de primul tip, Einstein de al doilea tip - Hans J. Zweig, PhD
-in 1904 Lorentz a propus solutia bazata pe contractia materiei in miscare, in 1905 Einstein a propus solutia bazata pe contractia spatiului si timpului. Ambele comit erori. Ambele au contradictii logice . Einstein vrea sa arate ca timpul e local, ca ceasuri separate in spatiu, pe obiecte in miscare,nu pot fi sincronizate si ca timpul curge diferit, de la un corp la altul.
-Un contraexemplu care demonstreaza ca 2 corpuri in miscare relativa isi pot sincroniza ceasurile, darama TR: efectul Doppler(ED) joaca un rol critic aici. Cand 2 corpuri se apropie si ating o distanta minima, dupa care se separa, ED se va inversa la momentul celei mai apropiate distante. folosind Lumina monocromatica si observand deplasarile de Lumina rosie si albastra sau pulsuri discrete si masuram schimbarea in distante. Asta e adevarat pt ambii observatori,ceasurile se pot seta, fara a fi nevoie sa comunice intre ei evenimentul. Similar cand 2 corpuri se distanteaza, ating o distanta maxima apoi se apropie, ED se va inversa la momentul distantei maxime si va fi la fel pt ambele corpuri fara sa comunice. Nu conteaza unde sunt corpurile in univers.
Altele
-pt a salva modelul heliocentric de la experientele clare a lui Airy, M&M, Morley, Gale, Sagnac, Kantor, Nordmeyer si altii, Einstein creaza Relativitatea speciala, care elimina eterul inlocuindu-l  cu o forma de relativism care permite si heliocentrismul si geocentrismul sa mentina merite egale. Experimentele Michelson&Morley si Michelson-Gale au dovedit existenta ca pamantul e fix, Einstein nu le-a combatut stiintific alegand o versiune filozofica prin notiunea de relativitate absoluta, pretinzand ca nu exista stare de repaus absolut in univers. Einstein :"Propozitiile 'soarele e stationar si pamantul se misca sau, 'soarele se misca si pamantul e stationar, sunt 2 conventii privind 2 sisteme de coordonate diferite.”   Sistemul geocentric nu poate fi combatut de observatii.
-Einstein a modificat Heliocentrismul intr-o teorie acentrica a universului. Soarele nu e fix, si el se roteste in jurul centrului galaxiei si galaxiile toate circula la viteze uriase prin spatiu, fara sa simtim nimic.
  - Relativitatea nu dovedeste ca pamantul se misca, ea dicteaza ideea ridicola ca miscarea nu poate fi dovedita. Se incearca argumente bazate de modelul meteo, traiectorii balistice, sateliti geosincroni, pendulul lui Foucault pt a demonstra miscarea pamantului!  TR,“ ramane o propozitie de gandire.”
Einstein: "Daca nu poti explica ceva simplu, atunci nu ai inteles foarte bine"
-Einstein declara ca nu exista eter, ca timpul e a 4a dimensiune spatiala, ca infinitul si eternitatea nu exista. "un punct" la Euclid, Einstein il numeste "eveniment"!, desi sunt lucruri total diferite.; TR pretinde ca lumina e materiala, are greutate si e supusa Gravitatiei. Lumina stelelor se poate curba in jurul obiectelor de pe traiectorie,  stelele nu sunt unde se vad, sunt mult mai departe decat se credea.
-orice metoda bazata pe geometria lui Euclid si a triangulatiei lui  Hipparchus va esua sa descopere distanta la o stea; pt ca pozitia ei reala nu e cunoscuta. Einstein inventeaza o noua geometrie pt a calcula pozitia stelelor ,care e doar metafizica.”  Einstein postuleaza “ca viteza luminii e constanta”, dar pretinde si ca gravitatia planetelor o poate curba. O raza de lumina deviata de la traiectorie,  accelereaza/ incetineste, viteza ei nu mai e absoluta.  Einstein pretinde ca totul e in miscare si relativ, dar permite luminii sa fie absoluta. obligat , altfel noua geometrie era inutila .
-inaintea lui Einstein lumina era imateriala, se propaga in linie dreapta in orice directie, neinfluentata de Gravitatie, viteza ei era influentata de mediul prin care trece, nu e ceva absolut. -Experiente cu lumini si oglinzi nu au aratat ca lumina se poate curba.;
"Daca vrei sa crezi ca lungimea se contracta cand un obiect se misca, ca timpul se dilata/scurteaza, masa creste, doar sa poti explica anomaliile experimentului M&M, e dreptul tau, dar experimentele arata ca timpul, lungimea si masa raman la fel, pamantul nu se misca."

-Cu cât se descoperă mai multe despre găurile negre, materie si energie întunecată, explicarea lor devine tot mai dificilă în contextul actualei înţelegeri a gravitaţiei.

Teorii alternative legate de gravitaţie.

T. Brown (1905-1985) fizician -a creat o maşină, patentată ca "gravitator", care sfidează gravitaţia: supusă unei tensiuni de înalt voltaj, s-a mutat în direcţie opusă celei în care ar fi făcut-o conform înţelegerii actuale a gravit.. În brevetul de invenţie, Brown a spus că ac. Funcţ. într-o stare de repaus în raport cu restul univ. sfidează TRS a lui  AE, care afirmă că o forţă ar trebui să funcţ. în ac. mod in orice cadru de referinţă. Gravitatorul, încălca a 3a lege a fizicii cf. căreia fiecare acţ. produce o reacţie egală şi opusă. "Măsurătorile au indicat că forţa de ridicare a discului electrificat al lui Brown a fost de 100 milioane de ori > decât ceea ce ar putea fi în mod rezonabil generat de un vânt de ioni",  "Secretele propulsiei Anti-Gravit.".
"De ce fotonii soarelui călătoresc în direcţii care nu sunt paralele cu direcţia de acceleraţie gravit. a Pm către soare? De ce eclipsele totale ale soarelui de către lună ating pctul maxim al eclipsei aprox. 40 de sec înainte ca forţele gravit. ale soarelui şi lunii să se alinieze? Cum pot anticipa pulsarii binari poziţia, viteza, şi acceleraţia viitoare a celuilalt, mai rapid decât ar permite timpul lumină dintre ele?
Tom Bethell- Sistemul lui Ptolemeu prezice corect poziţiile planetare. Heliocentrismul e mai simplu, l-am preferat din acest motiv".
 Joseph Polchinski: - TR afirmă că găurile negre au o atracţie gravitationala foarte puternică.  Stephen Hawking  declara că materia se poate scurge prin găurile negre, setând un paradox. "Cum pot găurile negre avea gravitaţie, când nimic nu poate ieşi, deoarece viteza de ieşire e mai mare decât viteza luminii?"
Eric Verlinde: El vede gravitaţia ca o consecinţă a legilor termodinamicii, influenţată de factori cum ar fi temperatura, presiunea şi compoziţia.
 Juan Maldacena: “TR ar trebui substituită cu ceva din mecanica cuantică.” -a dezvoltat o teorie care vede universul ca o lume de corzi vibratoare foarte subţiri care crează gravitaţia. Lumea de corzi e înţeleasă ca o hologramă proiectată de un cosmos inferior-dimensional cu o construcţie simplă, plată şi fără gravitaţie.

Teoria relativității (TR) reprezinta 2 teorii : relativitatea restrânsă  și generala

Teoria relativitatii generale(TRG)   


TRG descrie Gravitatia în fizica modernă, ca o proprietate a geometriei spațiului și timpului. curbura spațiu-timp e legată direct de masa-energia și impulsul materiei, respectiv a radiației.
-Relația fundamentala a TRG e dată de un sistem de ecuatii cu derivate parțiale.
TRG , deformarea spațiu-timp  utilizează formulele matematice ale geometriei diferențiale și a tensorilor pt descrierea Gravitatiei. Postulează că prezența de masă și energie conduce la "curbura" spațiului, și că aceasta curbură influențează traiectoria altor obiecte, inclusiv a luminii, în urma forțelor gravitaționale. reprezintă un instrument al cosmologiei fizice.
Din ea decurge posibilitatea existenței găurilor negre, regiuni în care spațiul și timpul sunt distorsionate, nici lumina nu mai poate iesi. Curbura luminii sub efectul Gravitatiei conduce la apariția efectului de lentilă gravitationala, prin care imaginile obiectelor cosmice aflate în spatele lentilei sunt distorsionate/chiar multiplicate. TRG prezice existența undelor gravitaționale si  stă la baza modelelor cosmologice ale unui univers în expansiune.
-Newton descria gravitatia ca o Presiune a eterului. Accepti Gravitatia bazata pe un camp de gravitoni emis de nu se stie unde(Newton), sau o Presiune a spatiu-timp care tine loc de gravitatie (Einstein)? - distorsiunea spatiului timp inseamna ca acest continuum exercita o Presiune asupra materiei, adica, TRG e o teorie  de PRESIUNE GRAVITATIONALA.

Teoria relativității restrânse - TRR

- toate mișcările uniforme sunt relative, nu există stare de repaus absolut . A adăugat al 2lea postulat:c=ct  =>  echivalența dintre materie și energie E = mc2 .
TRR face timpul relativ, pe care ni l-am imaginat absolut, face viteza luminii absoluta pe care am  crezut-o relativa. TR spune că viteza luminii e aceeasi pt toți observatorii chiar dacă ei sunt în mișcare unul față de celălalt. TRR considera lumina materiala si ca viteza luminii e citeza limita. Pt a impăca  mecanica clasică cu EM, a postulat că  viteza luminii  e constantă .Aceasta l-a condus la revizuirea conceptelor fundamentale ale fizicii teoretice, cum sunt timpul, distanța, masa, energia. Obiectele în mișcare apar mai grele și mai dense pe direcția lor de mișcare, pe când timpul se scurge mai lent la ceasurile aflate în mișcare.  elementul central al formulării ei  matematice sunt  transformările Lorentz.

aplanetruth.info/2015/04/06/26a-how-did-the-kings-of-astronomy-get-it-so-wrong-part-i-copernicus-newton/
aplanetruth.info/2015/04/07/26b-how-did-the-kings-of-astronomy-get-it-so-wrong-part-ii-einstein-and-the-still-earth/#more-793
www.theguardian.com/world/1999/nov/11/rorycarroll
en.wikipedia.org/wiki/Criticism_of_the_theory_of_relativity

2

Re: Oameni de stiinta care critica relativitatea lui Einstein

Eu am gasit ca rezultatul experimentului  M-M este explicat foarte simplu prin insumarea (cuplajul) densitatii masice a fotonului (a luminii) cu densitatea masei emanata din substanta planetei, fara a se apela la metafizica relativista. Insumarea densitatii masice a luminii cu densitatea mediului transparent in miscare (in translatie) am gasit-o la experimentul lui Fizeau, cand am gasit formula lui Fresnel, zisa de antrenare partiala a eterului, fara a folosi metafizica relativista. Eu am gasit, dupa ce am descifrat semnificatia fizica a constantei de actiune h , ca lumina ar fi substanta, ar fi structura de motor electric liniar, iar particulele elementare ar fi motoare electrice rotative, de turatii si puteri foarte mari. Acesta ar fi comportamentul undelor stationare, de foarte mare amplitudine, ale fotonilor de anihilare corespunzatori. Unde care materializeaza de fapt particulele elementare. Nucleonii apar ca rotoare electrice foarte multipolare, care prin rotatia lor foarte rapida, genereaza fluxul eteric de aspiratie. Flux care ar fi componenta principala a tensorului gravitational. Si am gasitl, ca la nivelul nucleonilor constanta gravitationala ar fi egala cu  Gn=8.epsilon,0, dovedind fara niciun dubiu, ca gravificul este derivat din electric. Fluxul eteric de aspiratie al substantei este acela care face atractia dintre mase si explica atat orbitarea corpurilor cosmice cat si caderea libera a corpurilor pe planeta cu aceeasi viteza, dar si aparitia simultana a fluxului mareic al oceanelor, cu aceeasi amplitudine, pe fata indreptata spre Luna dar si pe fata opusa. Articolele in care se face argumentarea simpla a acestor idei, sunt postate in pagina de fizica a forumului -astronomy.ro-

3

Re: Oameni de stiinta care critica relativitatea lui Einstein

Buna,
multumesc pentru ca ne vizitezi.
Nu suntem un forum de fizica teoretica; este un forum la nivel de liceu. Dezbatem ciudateniile paradigmei actuale.
Am vazut ca moderezi pe forumul de fizica in astronomy.ro. Te felicit.

Ce vreau sa imi lamuresti din explicatia ta.
“rezultatul experimentului M-M e explicat foarte simplu prin insumarea (cuplajul) densitatii masice a fotonului (a luminii) cu densitatea masei emanata din substanta planetei, fara a se apela la metafizica relativista.”

James Maxwell :”Ne indoim ca masa poate fi zero si ca fotonii sunt invizibili. Energia e materie in miscare – fara viteza si masa nu ai energie.”
Cum definesti densitatea masica a fotonului? La ce te referi cand spui densitatea masei emanata din substanta planetei”? Nu pare si asta o metafizica?

Spui ca poti sa nu apelezi la metafizica relativista, dar nu am inteles cum.
Noi avem un paradox. Fotonul n-are masă. De aceea se poate deplasa cu viteza maximă în univers. Fara masă, nu are impuls.
Impulsul definit ca  p = mv  ; e versiunea „clasică”, newtoniană.;
p = 0 x c = 0
-dacă lumina n-are energie,nu ar putea încălzi Pamantul.
Dar ecuația newtoniană nu se aplică luminii.

„Salvarea” luminii vine de la Einstein prin  ecuația:

E2 - p2c2 = m2c4,    E=energia, p=impulsul, m=masa de repaus.
m de repaus a fotonului e un concept teoretic,fotonul nu e niciodată în repaus.

m=0 => E2 - p2c2 = 0, rezultând E2 = p2c2, de unde E = pc.
Nu poți avea impuls zero, pentru că ceva cu m=0 și E=0 nu există!  => lumina nu e staționară niciodată.

Energia unui foton : E = ℎc/λ = pc  => Impusul luminii  formula: p = ℎ/λ.

ℎ =ct Planck, 6,626 x 10-34 Js. , λ = lungimea de undă, în metri.

Impulsul unui foton depinde de constanta Planck și de lungimea de undă a  fotonului.

Noi nu simțim impulsul unui foton când ne lovește.  Masa este energie.
Fotonul neavand masa, dar avand impuls, sugereaza ca fotonul e energie pura, iar marimea  energiei depinde de lungimea de unda a fotonului.
Un corp de pe pamant functioneaza ca o capcana pentru foton( viteza lui devine zero), constatam ca acelui corp nu ii creste masa, ci temperatura, starea lui s-a modificat prin capturarea energiei fotonului.
Am putea spune ca , Caldura, neavand masa, este energie pura, adica lumina capturata.

Deci doar prin metafizica relativista poti transfera energie fara masa.

Am vazut ca ai textul acesta pe astronomy.ro:
“TRECEREA FOTONULUI PRIN MEDIUL DENS ŞI TRANSPARENT
Experienţa arată că, prin mediul dens şi transparent, fotonul translatează (se propagă) cu viteza de n ori mai mică decât în vid. la trecerea fotonului din vid în mediul dens, suferă o frânare, iar la trecerea fotonului din mediul dens în vid, fotonul suferă o accelerare.”

Cum explici fizic ca la trecerea fotonului dintr-un mediu dens in vid fotonul sufera o accelerare?
Vidul absoarbe si provoaca accelerarea?

Daca este asa, cum de vidul nu absoarbe atmosfera?