Topic: Exista un sens al vietii ?
Sensul vietii (SV)
- faptul de a exista e evident, motivul de a exista e enigmatic.
Enumeram mai multe formule rostite de oameni mari, sfinti, cautatori spirituali , etc..
- Trezirea e Sensul Vietii! fiecare are o "misiune" si s-a nascut cu toate calitatile pt a o indeplini. "Misiunea" nu poate fi aleasa, trebuie descoperita. Ati descoperi "misiunea" poate fi munca intregii vieti. Exista un lucru pe care numai tu trebuie sa-l faci ; e destinul tau!
2.- „ce-ar trebui să fac eu în viaţă?”: „Ce te pasionează, emoţionează? La ce te gândeşti când te trezeşti dimineata? Ce griji ai? Despre ce vorbesti cu cine vrea să te asculte?” Toate dau un indiciu despre ce-ar trebui să faci. Ce îţi alimentează pasiunea? Ce te pune pe jar?
DARUL TĂU reprezintă MISIUNEA TA IN VIAŢĂ,
3.- nu te-ai născut intamplător. Ai venit pt a invăţa si a oferi. Misiunea nu mai poţi să o negociezi, a fost deja aleasă. Ai de făcut 2 lucruri: să iţi descoperi darul. Doi: să il oferi.
- Venim cu un bagaj de talente şi predispoziţii care servesc misiunii. Despre aceste lucruri aflam de la cei care au avut NDE(moarte aparenta) - cine a trait o experienta de NDE capata convingerea ca viata are un sens. Se intorc cu o bucurie de a trai si cu o noua spiritualitate
- Experienta religioasa e indiscutabila. Cel ce a avut-o poseda un sens si o revitalizare.
- scopul depinde foarte mult de ceea ce face persoana in viata.
-fii atent la abilitatile care le ai in copilarie, talentele cu care esti inzestrat, ele spun despre sensul vietii tale, despre rostul pt care ai venit.
- darul tau e ceea ce faci cand nu stii cum trece timpul.
- Dacă iţi blochezi darul, viaţa iti da avertismente, mesaje de trezire: accidente, boli, despărţiri, crize, situaţii-limitǎ. Scopul e să-ţi revii din letargie, să-ţi duci la capăt angajamentul luat inainte de a te naşte.
-cand nu-ti ştii darul,nu-ţi pasă de el ,tratezi totul superficial, energia ta stagnează, te simţi blocat, plictisit, neinspirat, in impas, fără vigoare, greoi.
-Exprimarea potenţialului iţi aduce bucurie, blocarea lui te frustrează, te infurie , intristează. Simţi că ceva esenţial lipseşte din viaţa ta, un sentiment de gol, neimplinire. te strădui să-l umpli cu satisfacţii substituitive, sofisticate sau primitive.
4.- ( Sf.Ioan)- a descoperi imparatia lui Dumnezeu, care se afla inlauntrul nostru ".
Divinul nu e pt cei slabi, cei leneşi, cei grăbiţi.
-eul sa se confunde cu Sinele, e Sensul Vietii.
- Obiectivele pe termen scurt ,ajuta in parcurgerea unui segment pe calea indeplinirii misiunii. disonanta dintre obiectivele stabilite si misiunea personala da insatisfactie.
6.- Cel mai important lucru din viata este realizarea Sinelui – sa stii cine esti dincolo de nume, forma , istorie. "cunoaşte-te pe tine însuţi”. Adevărul e o împlinire personală.
.-Aceasta cunoastere a fiintei launtrice da sens existentei. Oamenii nu pot trai fara un Sens al Vietii.
In occident e o pierdere a sensului, duce la nefericire, la frica existentiala. - Pierderea Sensului Vietii e suferinta care vine cu pierderea psihica, se intampla si celor care au de toate, care au reusit in ochii lumii
– brusc realizezi ca succesul, posesiunile, sunt goale si nu te pot implini.
Traim o transa colectiva a realitatii cotidiene superficiale.
8.- Viata pe Pamant e o scoala . Aici învăţăm lecţii care ne fac suflete mai complete. Trebuie să epuizăm acest nivel să putem trece la altul. Unii sunt suflete vechi, alţii suflete noi. Ne nastem cu anumite teme de rezolvat. Sarcina unuia poate fi sa învete sa fie drept, altul sa fie blând. Corpul e necesar aici. La fel si simturile.
9.- Relaţiile personale sunt cele mai importante elemente în acest proces.
-Sensul Vietii e de a iubi si a fi iubit. Lipsa Iubirii da senzatia unui vid existential.
-Sensul Vietii : sa invatam sa reparam raul facut in alte existente.
9.-Saracii nu se intreaba despre Sensul Vietii.
-sunt şi oameni nepreocupati de ce exista si de ce trebuie sa moara. E suficient că pot trăi 60/ 80 de ani.
11. -evolutia spiritului, care doreşte mereu alte reincarnari pt purificarea lui. Acesta e Sensul Vietii. Am venit pe lume pt a da posibilitatea unei noi încercări de purificare a spiritului nostru prin suferinţă.
-Fiecare om are o viaţă diferită şi întrebări diferite, la care caută răspuns.
-Unele întrebări sunt universale, fiecare explorează viaţa în felul său unic.
12.(un calugar budist) -Daca dam un sens vietii, ajungem la moarte cu pace interioara. Viata are si nu are sens. Daca traiesti cu adevarat viata atunci are sens. Mi-ar place sa fiu pregatit pt moarte .Toti avem viata, dar nu toata lumea si-o traieste.
13. -Sensul Vietii crestinului puscărias era învierea, Sensul Vietii „omului modern” e longevitatea prelungită până la absurd.
14. -Moartea da sens vietii.(M.Eliade) De ce credem că lumea are un sens? recunoaştem semnele mortii implacabile -vine un timp al resemnării şi întoarcerii la sine prin rememorare:
- eul reţine evenimentele ce i-au marcat viaţa. Ele dau Sens Vietii.
-Sensul lumii îl conferă spiritualitatea, exclusă din ştiinţă. lumea e absurdă.
-Daca universul a fost creat constient trebuie sa existe si un scop.
15.Scopul primar al vietii pare a invata sa rezisti diavolului. Ar explica de ce exista atat de mult rau .Sufletele au ales sa vina aici si sa invete sa se apare de el.
16.-Constiinta e dusmanul real. fara constiinta nu ai probleme legate de inutilitate si sens
17.Osho –”sa realizezi scopul vietii? Nu exista nici un scop. Viata e sigurul scop. Nu exista nimic in afara vietii pe care sa-l cauti, doar sa o traiesti cat mai plenar. Orice realizare e proiectia egoului,e o ambitie. Orice vrei sa realizezi, bani, prestigiu, putere, cunostiinte, iti pierzi viata, iti sacrifici viata pt aceste realizari. Vei realiza asta in ceasul mortii. Am incercat sa realizez Sensul Vietii si am pierdut viata insasi. Scopul e mereu in viitor si viata e mereu in present. Viata nu are un scop si e bine ca nu are . daca ar avea, mai devreme sau mai tarziu va fi atins, si atunci,ce mai faci?
Un scop au doar masinile. au fost create cu un scop.”
Cele 4 legi ale spiritualitatii indiene
L1 : Nimeni nu intra in viata noastra din intamplare; Cei de langa noi se afla alaturi de noi cu un motiv, ne ajuta sa invatam lectiile de viata care apar
L2: Totul incepe la momentul potrivit; cand suntem pregatiti ceva nou o sa apara
L3: Daca ceva a luat sfarsit in viata noastra, e pt propria noastra evolutie, inchide capitolul si mergi inainte imbogatit cu acea experienta.
-viata are/n-are sens in functie de gradul in care dorintele cele mai importante se inplinesc sau nu. focalizarea pe dorinte care pot fi indeplinite, si minimalizarea celor care sunt imposibil sau foarte greu de indeplinit este de dorit pentru bucuria interioara
Destin si cale
- Esenta omului e un mister profund ,caci nu e individuala ci universala.
-Examineaza regulile pe care ai fost invătat / constrans să le urmezi, pune sub semnul intrebarii comportamentele pe care le imiţi, Observă cat eşti de original, cum creezi noutate şi prospeţime in propria ta viaţă, dacǎ te bazezi pe răspunsuri de-a gata, furnizate de parinti/profesori, de TV, riscand să devii o marionetǎ adaptatǎ.
-Moartea restructurează profund perspective şi priorităţi, luminează ce e prostesc sau nesemnificativ, te deschide către ce e subtil şi impalpabil, necunoscut,
-polaritatile creaza tensiune. Viata e tensiune. Moartea e relaxare.
-Eminescu: „Nu credeam să-nvăt a murii vreodată”.Sensul Vietii e moartea.
-Experienta a ceea ce este normal tine de cultura in care traiesti.
-Daca lumea ar fi un loc bun, proiectat de o fiinta inteligenta, adevarul absolut ar fi disponibil pt toti. Daca lumea ar avea un sens si un inteles ar fi evident pt oricine.
Ce interesanta e viata: omul sa se nasca nu cere, sa traiasca nu stie, sa moara nu vrea.
-Descoperim oameni care au totul, masini, bani, dar ajung la psihiatru, se refugiaza in alcool si droguri, aparent nimic nu le lipseste, dar sunt doborati de depresie.
Credem ca ne lipseste ceva din afara ca sa fim fericiti, cand il obtinem , tot nefericiti suntem.
- Dorinta de a trai o experienta infinita cat suntem inca in corpul fizic a dus la experimentarea drogurilor psihedelice inca din culturile cele mai vechi.
-Spiritualitatea e o experienta interioara nu o doctrina intelectuala.